Friday, April 3, 2015

Ραπ-ίσματα


       Από τους λάτρεις της κλασσικής 
       κι άλλους... της κάθε μουσικής
       από ποιητές ως χιπ-χοπάδες
       ολούθε στις μικρές Ελλάδες,
       τις σκόρπιες ανά την υδρόγειο,
       διάβασαν πως σ' ένα υπόγειο,
       στον Ποδονίφτη είν' η πηγή,
       που βγαίνουνε οι στίχοι αυτοί,     
       σε Ελληνικά και Αγγλικά,
       αστεία.... κι ίσως σοβαρά,
       όπως το πάρει ο καθένας..

       Η μέση μου κι ο αυχένας
       δεν κάπτονται ουδόλως
       και ξεμπροστιάζεται όλος,
       ο υποκριτικός ο ρόλος
       βαρβαρο-κατεστημένων,
       και νόμοι βολεμένων,
       μέσα απ' τα γραπτά μου,
       τ' αυθαίρετα ραπίσματα μου.
       "Ραπίσματα" ως στίχοι,
       που η μουσική τους λείπει
       ή ως χαστούκια λεκτικά, που λύπη
       φέρνουνε σε ενόχους...
       ψοφάω για τέτοιους στόχους!




R.A.P  (δηλαδή Ρυθμός και ποίηση)
Δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες),  που είναι αυτοσχέδιοι και εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο, ρυθμικό τρόπο, η μουσική έχει στοιχεία soul, τζαζ και διάφορα άλλα μουσικά ρεύματα. Το rap είναι ένα από τα 4 στοιχεία της κουλτούρας hip hop.

DJing, ένα άλλο στοιχείο του hip-hop, πες το δεύτερο, δημιουργήθηκε το 1975-1978 και χρησιμοποιήθηκε στην αρχή για να έχουν ρυθμό οι B-Boy και μετά για να λένε πάνω στο ρυθμό των μπιτ τους στίχους τους οι ράπερ. Ο πρώτος DJ που απέκτησε τεράστια φήμη ήταν ο Kool Herc: με την απομόνωση κομματιών από διάφορους δίσκους και την μίξη τους δημιούργησε τους πρώτους ήχους του Χιπ-Χοπ. 
Οι επόμενες γενιές των Hip-Hop DJs με πολλές καινοτομίες όπως σκράτς (scratch), μπίτ τσάγκλινγκ (beat juggling) κ.α. έφτασαν τους DJs στο σημερινό επίπεδο. Τα πρώτα χρόνια οι DJs ήταν τα αστέρια των Χιπ-Χοπ γκρούπς αλλά μετά το 1978 τα φώτα έκλεψαν οι MCs, ενώ οι DJs προχώρησαν στην τέχνη του τερντάμπλισμ (turntablism).

Το Graffiti, το τρίτο στοιχείο, είναι η τέχνη με την οποία κάποιος εκφράζεται μεταμορφώνοντας τους γκρίζους τοίχους και τα ασπρόμαυρα σπίτια, βάφοντας τα... και παρέα με 



το Street dance -που θα του δώσουμε το νούμερο τέσσερα  4-, αναφέρεται σε στυλ χορού -ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης- που εξελίχθηκε έξω από στούντιο χορού σε οποιοδήποτε διαθέσιμο ανοιχτό χώρο, όπως σε δρόμους, πάρτυ, νυχτερινά κέντρα και σχολεία. Συχνά είναι αυτοσχεδιαστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με τους θεατές και άλλους χορευτές. 
Αυτοί οι χοροί είναι ένα μέρος της κουλτούρας της γεωγραφικής περιοχής που προέρχονται. Δύο παραδείγματα του street dance περιλαμβάνουν το Β-boying (breakdancing), το οποίο προέρχεται από την Νέα Υόρκη και το Shuffle Μελβούρνης από την Αυστραλία.

Το ''Break Dance'' είναι ένα είδος χορού που επινόησαν για να λύνουν τις διαφορές τους οι συμμορίες μεταξύ τους χωρίς να χρειαστεί να σκοτωθεί κάποιος. Γίνονταν ''μάχες'' μεταξύ των B-Boys/Girls (χορευτών) και ο χαμένος υποχωρούσε, αυτό μείωσε κατά πολύ την βία. 




___________________________________________________________


  the foreigner  


No comments:

Post a Comment